HELP! Eerste keer suppen? – 5 tips suppen voor beginners

Oh no! Wil je graag een keer suppen maar je hebt nog nooit op een Stand Up Paddle Board gestaan? Geen zorgen! Met onze tips 'suppen voor beginners' helpen je graag op weg om een comfortabele vaart te hebben! Kom je snel Suppen in Den Bosch?

Suppen moeilijk? Niet met onze tips 'Suppen voor beginners'

Wij horen je al denken… Suppen lijkt leuk maar zie ik me zelf wel op een board staan? En hoe zorg ik ervoor dat ik er niet van af val? 

Suppen is niet moeilijk, het heeft namelijk alles met je balans te maken op het board. Bovendien hebben wij een aantal handige trucjes om op een handige manier op je board te komen, te staan en je door het water te manoeuvreren. 

Bovendien, alles stapje voor stapje toch? En het allerbelangrijkste, doe wat comfortabel voelt.

1. Wat doe ik aan en wat neem ik mee?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Onze uitrustingen zijn compleet, toch is het handig om vooraf met een aantal dingen rekening te houden. Is het weer wisselvallig of koud? Zorg dan dat je een extra vest meeneemt. Van suppen krijg je het warm, maar als er wind staat kan het zonder actief suppen toch snel kouder aanvoelen op het water. 

Zorg voor een sportieve outfit en een outfit dit nat mag worden. Vergeet je slippers, een flesje water en zonnebrand in ieder geval niet mee te nemen.

2. Peddel afstellen, enkelkoord om en op je board stappen

Alvorens je het board op gaat, zul je eerst je peddel moeten afstellen. Onze MOAI peddels zijn voorzien van een clip die je open kunt doen. Tijdens je supsessie leggen we graag uit wat de ideale lengte is van je peddel. 

Daarna kun je verder gaan met het ombinden van het enkelkoord (leash) om je enkel, om deze manier raak je het board niet per ongeluk kwijt, zou toch jammer zijn van je sup sessie. Het supboard betreden doe je altijd vanuit de knielende positie. Ga dus nooit direct staan op je board. Het risico is groot dat je balans niet lekker hebt en je met je hoofd op de wal butst. Dat is geen fijne start natuurlijk!

2. Startend op de knieën

Waarschijnlijk ben je in het begin nog wat onwennig en is de eerste opgave om je balans te houden op het board. Je board betreden gaat het makkelijkst als knie voor knie het board betreed. Zorg ervoor dat je je handen op schouderbreedte op het board plaatst, dit zorgt voor een goede balans.

Bij Supper Den Bosch hebben we een aantal boards die speciaal zijn ingericht voor suppen voor beginners, deze zijn namelijk wat breder, waardoor je balans houden een stukje makkelijker gaat. 

3. Peddelen

Zit je lekker op je board? Dat is mooi! Dan komt de peddel. De peddel kun je afstellen op de juist hoogte. Zorg ervoor dat de peddel in zijn volledigheid een gestrekte hand boven je uitkomt en klik deze vervolgens dicht. Op deze manier heb je een goede lengte voor een comfortabele rit.

Bij het overpakken naar de andere kan pak je de peddel in het midden vast en leg je het handvat in je andere hand. 

4. Ga (er) maar (aan) staan!

Ben je ready om te gaan staan? Leg de peddel dwars voor je neer. Zet je handen stevig op het board en zet voet voor voet je voeten naast het handvat. Vervolgens pak je je peddel en gebruik je deze om je balans te houden. Oefening baart kunst, maar doe het vooral rustig aan.

5. Terug aan wal

Je stapt toch gewoon over van board aan wal? Nou nee, dat gaat niet zomaar. Zoals we ook opgestapt zijn zo gaan we ook weer van het board af. Ga terug in de knielende positie en voer naar de kant. Vervolgens houdt je met je handen de het board tegen de kant. Je peddel kan reeds aan de kant worden gelegd. Vervolgens de eerste knie aan wal en daarna de volgende knie. Zo plons je niet op het laatste moment alsnog in het water. 

Je board uit het water trekken? Dat gaat het makkelijkste als je het board eerst met behulp van de hendel in het midden, een kwartslag met zijkant naar boven optilt. Vervolgens kan je het board zo het water uit tillen. Let op voor scherpe randen aan de kant en probeer deze zo min mogelijk te raken!

Nog even dit: Wat als ik omval?

Nou dan heb je een natte broek. 

Ben je enthousiast maar je SUP Board ontbreekt nog? Kom suppen en huur je SUP bij Supper Den Bosch. Reserveer je Stand Up Paddle board direct online. 

Wil je meer informatie over het huren van een SUP board bij Supper Den Bosch? Je leest er alles over in onze sectie SUPPORT.

Heb je reeds bij ons op een SUP Board gestaan? Laat ons weten hoe je ervaring was op Google.

Dit bericht heeft één reactie

  1. E

    Hallo. Wij zijn op vakantie in sr. Muchielsgestel en willen evt. Morgen suppen…
    Is er een mogelijkheid. Ik als 60 plusser en mijn nichtje van 25? Moeten we les nemen?

Laat een reactie achter

Supper Den Bosch Rivier Den Bosch