5 tips om snel te efoilen

Ben je van plan om te komen eFoilen? Leuk! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk staan en genieten. Geloof me: dit is zeker mogelijk. eFoilen is relatief makkelijk te leren. Wil je echt goed voorbereid zijn, lees dan deze vijf tips zodat je binnen no time op je bord staat.

 

efoilen liggend
Zelfs als je helemaal niet gaat staan is eFoilen een geweldige ervaring!

Tip 1: Begin met varen op je buik en knieën

Voordat je gaat staan is het aan te raden om eerst liggend te varen. Wanneer je gas gaat geven voel je hoe de neus uit het water wordt getild. Probeer te experimenteren met je gewicht naar voren en naar achteren te verplaatsen en voel wat dit doet met het bord. Probeer ook naar de zijkanten te leunen zodat je het bord kan sturen. Als dit comfortabel voelt, probeer dan je knieën tussen, of net iets voor, de handvaten te schuiven en ga rechtop zitten. Het doel hier is om voor langere stukken te varen en het bord stabiel te houden. Merk je dat de neus omhoog komt? Ga dan wat naar voren zitten. Raakt de neus steeds het water? Schuif dan wat naar achteren.

 

Tip 2: Oefen thuis met opstaan vanaf je knieën

De surfers onder ons zijn gewend om eerst met hun achterste voet te gaan staan. Dit is bij eFoilen af te raden. De motor van de eFoil zit achteraan, waardoor de neus van het bord de lucht in wordt gedrukt. Als je opstaat met het gewicht op je achterste voet, zal de neus van het bord omhoog gaan. Hierdoor verlies je je balans en val je. Sta daarom dus eerst op met je voorste voet.

Oefen dit als volgt: pak een mat of kleed en ga erop zitten met je knieën in het midden. Plaats je handen voor je uit en druk op de mat/kleed. Zet nu je dominante been naar voren en ga in een lunge staan met je achterste knie nog op de mat. Zet dan vanuit de lunge positie je achterste voet iets naar de zijkant neer, maar houd het gewicht op je voorste voet. Wanneer je staat hou je je knieën gebogen en je gewicht op de voorste voet. Bekijk hier de video van Fliteboard over het opstaan (vanaf 5:20).

Supper Den Bosch E Foiling 4
Vallen hoort bij het leerproces! Zoals je ziet komt het bord omhoog als je valt. Spring naar de zijkant als je je evenwicht verliest, zo voorkom je dat je voor de foil terecht komt.

Tip 3: Oefen het vallen

Het is belangrijk om van het bord te springen wanneer je voelt dat je gaat vallen. De foil kan scherp zijn en is niet fijn om tegen je aan te krijgen. Probeer daarom op een langzame snelheid op het bord te staan. Wanneer je je evenwicht hebt gevonden spring je naar de zijkant en laat je de trigger los. Doe dit voor zowel je rugzijde als buikzijde. Als je dit een paar keer hebt gedaan zal het natuurlijker aanvoelen en ben je minder bang om je evenwicht te verliezen. Persoonlijk houd ik ook altijd mijn onderarmen voor mijn gezicht als ik val, maar blijf ertussendoor kijken. Zo zie ik waar het bord naar toe gaat en is mijn gezicht beschermd.

efoilen - leren efoilen
Als het bord opstijgt hoor je geen weerstand van het water meer. Je bent aan het foilen! Duw langzaam de neus weer naar het water. Probeer voor steeds langere stukjes te foilen voordat je de neus weer naar het water duwt.
efoilen - leren staan
In bovenstaande foto kan je het gewicht naar achteren verplaatsen, of snelheid maken zonder gewicht te verplaatsen. Neem wel een snelheid van rond de 20 kmh. Als je te langzaam gaat lukt het niet om het water uit te komen.

Tip 4: Foilen

Om te foilen is het raadzaam om een snelheid van minimaal 20 kmh te hebben. Foilen kan eigenlijk op twee manieren:

 1. je snelheid verhogen. Wanneer je in dezelfde houding blijft staan en langzaam je snelheid verhoogt, zal het bord uiteindelijk uit het water komen.

2. je gewicht naar achteren te verplaatsen. Zoals in de eerste tip vermeld houd je je gewicht op de voorste voet wanneer je gaat staan. Verhoog eventueel langzaam je snelheid tot 20 kmh. Bij het verhogen van de snelheid gaat de neus iets meer omhoog, dus hou je druk op je voorste voet. Als je de snelheid hebt bereikt verplaats je langzaam je gewicht naar achteren totdat je voelt dat het bord omhoog getild wordt. Wanneer dit gebeurd zal het wat stiller worden, omdat je minder weerstand van het water krijgt. Verplaats je gewicht langzaam weer naar voren en voel hoe het bord weer richting het water wordt geduwd. Je hebt voor de eerste keer gefoild! Probeer nu steeds voor korte stukjes te foilen en druk dan het bord weer naar het water.

efoilen surfhouding
Laag blijven zorgt voor meer balans, vooral als je snelheid aan het maken bent. Echter is het fijner om ontspannen te staan. Dit houd je langer vol en je straalt meer rust uit!
efoilen houding
Knieën lichtjes gebogen, rug recht. Zo kan je het lekker lang volhouden!

Tip 5: Sta ontspannen

Surfers zie je vaak met gebogen knieën staan en hun armen naar voren gericht. Surfen is een stuk dynamischer dan foilen en vereist meer controle over het evenwicht. Daarnaast is een golf zo voorbij, terwijl je voor lange tijd kan foilen. Het gevolg van lange tijd in surfhouding op een efoil staan: Spierpijn! Na mijn eerste keer foilen had ik spierpijn in spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Daarom is het belangrijk dat je ontspannen staat. Buig je knieën een beetje voor de balans en sta rechtop met je armen ontspannen. Zie je rug als het verlengde van je mast. Ook wanneer je langzaam bochten gaat maken houd je je rug recht en draai je je schouders om het gewicht te verplaatsen. Op deze manier kan je het foilen veel langer volhouden en meer genieten van het uitzicht.

 

Hopelijk helpen deze tips je op weg om sneller te efoilen. Natuurlijk doen we er bij Supper Den Bosch alles aan om het je zo snel mogelijk te leren. Wil je het efoilen leren, of heb je net een bord gekocht en wil je sneller progressie boeken? Boek hier dan een les en wie weet staan we in de toekomst samen te efoilen!