5 tips om snel te efoilen
Ben je van plan om te komen eFoilen? Leuk! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk staan en genieten. Geloof me: dit is zeker mogelijk. eFoilen is relatief makkelijk te leren. Wil je echt goed voorbereid zijn, lees dan deze vijf tips zodat je binnen no time op je bord staat.
Tip 1: Begin met efoilen op je buik en knieën
Voordat je gaat staan is het aan te raden om eerst liggend te varen. Wanneer je gas gaat geven voel je hoe de neus uit het water wordt getild. Probeer te experimenteren met je gewicht naar voren en naar achteren te verplaatsen en voel wat dit doet met het bord. Probeer ook naar de zijkanten te leunen zodat je het bord kan sturen. Als dit comfortabel voelt, probeer dan je knieën tussen, of net iets voor, de handvaten te schuiven en ga rechtop zitten. Het doel hier is om voor langere stukken te varen en het bord stabiel te houden. Merk je dat de neus omhoog komt? Ga dan wat naar voren zitten. Raakt de neus steeds het water? Schuif dan wat naar achteren.
Tip 2: Sta in een rechte lijn met je voeten
Als je gaat staan, zorg dan dat je eerst met je voorste voet gaat staan. De surfers onder ons zijn gewend om eerst met hun achterste voet te gaan staan. Dit is bij eFoilen af te raden. De motor van de eFoil zit achteraan, waardoor de neus van het bord de lucht in wordt gedrukt. Als je opstaat met het gewicht op je achterste voet, zal de neus van het bord omhoog gaan. Hierdoor verlies je je balans en val je. Sta daarom dus eerst op met je voorste voet.
Wanneer je staat, zorg er dan voor dat je voeten in één lijn verticaal op het bord staan, waarbij je voorste voet schuin naar voren wijst en de achterste een kwartslag gedraaid. Dit is in het begin makkelijker dan wanneer je je voeten breed zou neerzetten, omdat je makkelijker de neus van het bord omlaag kan duwen als je te hoog dreigt te gaan. Staan je voeten niet op een lijn, dan verlies je hierbij sneller je balans.
Tip 3: Oefen het vallen tijdens het efoilen
Het is belangrijk om van het bord te springen wanneer je voelt dat je gaat vallen. De foil kan scherp zijn en is niet fijn om tegen je aan te krijgen. Probeer daarom op een langzame snelheid op het bord te staan. Wanneer je je evenwicht hebt gevonden spring je naar de zijkant en laat je de trigger los. Doe dit voor zowel je rugzijde als buikzijde. Als je dit een paar keer hebt gedaan zal het natuurlijker aanvoelen en ben je minder bang om je evenwicht te verliezen. Persoonlijk houd ik ook altijd mijn onderarmen voor mijn gezicht als ik val, maar blijf ertussendoor kijken. Zo zie ik waar het bord naar toe gaat en is mijn gezicht beschermd.
Tip 4: Foilen!
Om te foilen is het raadzaam om een snelheid van minimaal 20 kmh te hebben. Foilen kan eigenlijk op twee manieren:
1. je snelheid verhogen. Wanneer je in dezelfde houding blijft staan en langzaam je snelheid verhoogt, zal het bord uiteindelijk uit het water komen.
2. je gewicht naar achteren te verplaatsen. Zoals in de eerste tip vermeld houd je je gewicht op de voorste voet wanneer je gaat staan. Verhoog eventueel langzaam je snelheid tot 20 kmh. Bij het verhogen van de snelheid gaat de neus iets meer omhoog, dus hou je druk op je voorste voet. Als je de snelheid hebt bereikt verplaats je langzaam je gewicht naar achteren totdat je voelt dat het bord omhoog getild wordt. Wanneer dit gebeurd zal het wat stiller worden, omdat je minder weerstand van het water krijgt. Verplaats je gewicht langzaam weer naar voren en voel hoe het bord weer richting het water wordt geduwd. Je hebt voor de eerste keer gefoild! Probeer nu steeds voor korte stukjes te foilen en druk dan het bord weer naar het water.
Tip 5: Sta ontspannen
Surfers zie je vaak met gebogen knieën staan en hun armen naar voren gericht. Surfen is een stuk dynamischer dan foilen en vereist meer controle over het evenwicht. Daarnaast is een golf zo voorbij, terwijl je voor lange tijd kan foilen. Het gevolg van lange tijd in surfhouding op een efoil staan: Spierpijn! Na mijn eerste keer foilen had ik spierpijn in spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Daarom is het belangrijk dat je ontspannen staat. Buig je knieën een beetje voor de balans en sta rechtop met je armen ontspannen. Zie je rug als het verlengde van je mast. Ook wanneer je langzaam bochten gaat maken houd je je rug recht en draai je je schouders om het gewicht te verplaatsen. Op deze manier kan je het foilen veel langer volhouden en meer genieten van het uitzicht.
Hopelijk helpen deze tips je op weg om sneller te efoilen den bosch. Natuurlijk doen we er bij Supper Den Bosch, aka efoilen den bosch, alles aan om het je zo snel mogelijk te leren. Wil je het efoilen leren, of wil je een dagje uit den bosch? Boek hier dan een les en wie weet staan we in de toekomst samen te efoilen!